Hallå där. Stopp. Stanna. Ja, just du.

Öppna ögonen. Se dig omkring. Kan du se det som är runt omkring dig? Jag menar verkligen SE. Se klart? Eller är du förblindad av ‘måste rusa framåt, har inte tid’-tankar? Jag bara frågar, vad är det du jagar efter? Varför är det så bråttom?

Upplever du de vackra skiftningarna i naturen? Känner du doften av jorden och fruktträden nu när naturen sakta går över i höst. Känner du vinden mot ditt hår eller ansikte när du är ute och går? Kan du höra ditt eget andetag. När du sätter dig till bords och ska äta, är du medveten om hur maten smakar? Att du är lyckligt lottad som kan äta dig mätt varje dag. Har du någonsin skänkt en tanke på hur maten du har på tallriken kommit dit och på alla människor som är involverade i den processen? Ingenting är separerat. Inga händelser, människor eller företeelser.

Det du gör nu, just nu, kommer få effekter och sprida sig som ringar på vattnet. Karma. Lagen om orsak och verkan. Så är du medveten om vad du väljer att göra? Och hur det kommer påverka andra människor? Är du medveten om vad du väljer att säga och hur det kommer att påverka andra människor? Måste negativiteten du har inombords nödvändigtvis kläs i ord? Eller kan du stanna upp och möta det inom dig istället? Alltså sätta dig – i meditation –  sluta ögonen, möta de negativa tankar och känslor du har inom dig. Se och möta det kärleksfullt precis som du skulle mött ett litet oskyldigt barn. Och se att det inte är beständigt. Stanna kvar, ge inte upp för det som vill distrahera dig runtomkring. Och om du ger det tid och tålamod så kommer du se hur det transformeras i ditt öppna och modiga hjärta. Så att friden och stillheten till slut kan omsluta dig.

Stressen, irritationen, ilskan eller oron försvann och ingen behövde höra det från dig. Det försvann. En fridfull krigare. Så kan du möta det som bekymrar dig eller stör din frid. Istället för att kämpa mot något och göra något till en måltavla för din negativitet. Bjud in friden i ditt hjärta istället.

My friends, it is through the establishment of the lovely clarity of mindfulness that you can let go of grasping after past and future, overcome attachment and grief, abandon all clinging and anxiety, and awaken and unshakable freedom of heart, here, now“. – Buddha

Lyssna gärna på Olafur Arnald och Alice Sara Otts vackra stycke ‘Letters Of a Traveller’ här. Slut ögonen och upplev.

Foto av min vän Sebastian Mullaert

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply